Stavanger med blomsterön Flor & Fjaere 2024

  • Våra resor
  • Stavanger med blomsterön Flor & Fjaere 2024

Upplevelser på blomster ön och mäktiga Lysefjorden.

På denna resa får vi uppleva höga fjäll,grönskande dalar,djupa fjordar och blomsterön Flor & Fjaere. Vi kommer att färdas längs Sörlandskusten mot oljestaden Stavanger. En mycket trevlig resa som vi har gjort flera gånger under årens lopp.

Dag 1.Hemorten-Grimstad. Vi startar under morgonen och når rätt snabbt den Norska gränsen. Under dagen stannar vi på passande ställen för fika/lunch. Dagens mål är Grimstad som är känt för sina kullerstensgator,vitmålade trähus och smala gränd. Kända författare som Henrik Ibsen och Knut Hamsun (nobelpristagare) har bott här. Vi checkar in på mysiga Clarion Collection Hotel Grimstad.  På kvällen äter vi vår första gemensamma middag.

Dag 2. Grimstad-Stavanger. Efter frukost bänkar vi oss i bussen och åker längs Sörlandskusten. Vid Flekkefjord tar vi av och kör längs den vackra kustvägen mot Stavanger. Vi passerar bl.a Egersund "den vitastaden", med alla sina vitmålade trähus. I Stavanger bor vi på Thon Hotel Maritim. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Middag serveras under kvällen på hotellet.

Dag 3 Stavanger. Frukost på hotellet. Idag gör vi en kortare båttur till ut till blomsterön Flor & Fjaere.Resans höjdpunkt. I land möts vi av en fantastisk trädgårds anläggning med ett blomsterhav som man sällan skådar. Tillsamans med en guide får vi en rundvisning av trädgården som har anlagts av 3 generationer. Området är 50 ha stort och består utav över ca 50.000 olika sorters blommor,palmer och andra exotiska träd. På vissa delar av ön finns små anlagda vattenfall och sten dekorationer. I det stora växthuset på ön serveras en gemensam lunch och ni får sedan egen tid att strosa runt innan återfärd. Middag på hotellet.

Dag 4 Stavanger-Vrådal. Efter frukost lämnar vi Stavanger och tar oss ombord på en färja som ska ta oss ut på den vackra Lysefjorden. Denna är 35 km lång och kantas av branta fjäll.Längst in i fjorden når vi Lysbotn. Med vår buss startar vi vår klättring uppför Lysvegen. Här kommer vi att få en fantastisk utsikt över fjäll och fjord. Uppe på toppen når vi Sirdalen och vi färdas genom vacker fjällnatur som kantas av fjäll och sjöar. En och annan ren brukar också skymtas. Under eftermiddagen når vi Vrådal.Här bor vi på Norges äldsta hotell Quality Straand hotel & resort. Vi bjuds under kvällen på en god middag. Detta är också resan sista gemensamma.

Dag 5 Vrådal-Hemorten. Frukost och vi startar resans sista etapp mot våra hemorter. På passande ställen stannar vi för mat/fika.