Öland

En resa med ett varierat innehåll

 

Dag 1 Hemorten-Kalmar. Avresa under morgonen mot Kosta. Här kommer vi att besöka Orrefors Kosta Boda med sin glashytta och möjlighet till allsköns shopping i den stora Outlet butiken. Vi kommer också att få en rundvisning i glasbruket. I restaurangen äter vi en god lunch buffé. Färden går sedan vidare mot Kalmar. Här checkar vi in på centrala Calmar stadshotell. På kvällen serveras middag på hotellet.

Dag 2 Kalmar-Öland t/r. Efter frukosten så möter vi vår lokala guide som kommer att ta oss ut på en heldags utflykt på Ön. Turen går mot Ölands södra udde där vi finner den välkända fyren Långe Jan. Den tändes första gången 1785. Dom som vill kan ta trapporna till fyrens topp. Här är utsikten vidunderlig. Och har man tur kan man se sälar. Ett besök på naturmuseet- Naturum är också att rekommendera (entré betalas av var och en). På närbelägna restaurang Fågel Blå äter vi dagens lunch. Färden fortsätter längs Stora Alvaret som är ett 37 km långt och 15 km brett område. Unikt för sitt karga utseende, men också för sin rika flora och fauna. Här växer många unika arter. Under eftermiddagen besöker vi Capellagården som startades av Carl Malmsten. Här finner vi keramik,möbler och en spännande trädgård där man odlar kryddväxter,medicinalväxter och olika örter. I butiken kan man köpa med sig goda kryddblandningar m.m. Efter en fullspäckad dag så återvänder vi till fastlandet och vårat hotell där middag serveras.

Dag 3  Kalmar-Öland t/r. Efter frukost så beger vi oss återigen över Ölandsbron och vidare till Borgholm. Detta är en mycket poppulär turistort. Här kan man strosa runt i folkvimmlet nere i hamnen eller shoppa. Bussen tar oss sedan till Solliden. Slottet byggdes av Kung Carl Gustafs far fars mor Drottning Victoria och stod klart 1906. Här strövar ni själva runt i slottsparken med Italienska trädgården, Engelska parken, Holländska trädgården och Stenpartiet. Slottet kan ej besökas då detta är kunga familjens privata sommar bostad. Lunch eller fika kan man med fördel äta på Kaffetorpet eller Crêperiet. Eftermiddagen tillbringar vi på Borgholms slott. Nordens skönaste ruin-900 år av Svensk historia. Barockpalatset byggdes av Karl X Gustav i mitten av 1600-talet. Slottet eldhärjades 1806. Njut av historiens vingslag och slottsalvaret med utsikt över Kalmarsund. Vi vänder sedan tillbaka mot hotellet och på kvällen serveras middag.

Dag 4 Kalmar-Hemorten. Efter frukost packar vi bussen och beger oss till Kalmar Slott. Här får vi en guidad visning. Slottet uppfördes under 1100-talets slut och är Nordens bäst bevarade renässansslott. Kalmarslott var en mycket betydelsefull försvars anläggning. Efter detta historiska besök är det dags att vända kosan hemåt. På passande ställe stannar vi för mat/fika